Jak właściwie zacząć dzień, aby mieć ogromne pokłady energii. Najlepiej sięgnijmy po płatki owsiane. Ostatnio przez wielu zapomniane, jednak idealne na zdrowe i pożywne śniadanie. Sprawdźmy co zawierają w swoim składzie i jakie właściwości posiadają.
Rodzaje płatków owsianych
Produkt ten powstaje z ziaren owsa, których proces produkcji składa się z kilku faz. W skrócie należą do nich:
- oczyszczanie ziaren zboża
- poddanie ich prażeniu
- eliminacja łusek
- oczyszczanie wtórne
- zgniecenie ziaren
- suszenie płatków
Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych, które możemy zakupić w sklepach.
- Płatki zwykłe – powstają w trakcie zgniecenia całego, obłuszczonego oraz nawilżonego ziarna owsa. Są one najmniej przetworzone gdyż w produkcji tego rodzaju płatków owsianych zostaje pominięty proces rozdrabniania
- Płatki górskie – w procesie produkcji ziarna zboża są rozdrabniane, odtłuszczane oraz naparowane. Ten rodzaj produktu powstaje w trakcie zgniecenia pokrojonego i obłuszczonego ziarna owsa
- Płatki błyskawiczne – ten rodzaj płatków różni się od reszty tym, że zostają poddane procesowi hydratacji. W efekcie są bardziej miękkie, łatwiej absorbują wodę oraz są praktyczniejsze do przyrządzenia. Występują ich dwa rodzaje: owsiane płatki błyskawiczne zwykłe oraz płatki błyskawiczne górskie
Na obecnym rynku spożywczym, owsiane płatki występują jako składnik różnych płatków śniadaniowych, muesli, batonów czy też ciasteczek.
Wartości odżywcze płatków owsianych
Płatki owsiane są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Są one bogatym źródłem błonnika, zarówno w formie rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej. W płatkach owsianych znajdują się również: bardzo duża ilość białka, nienasycone kwasy tłuszczowe jak kwas linolowy, alfa-linolowy i oleinowy, magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, wapń, witaminy z grupy B oraz witamina E.
Właściwości płatków owsianych
Płatki owsiane są bardzo wartościowym produktem, który warto wprowadzić do własnego, codziennego planu żywieniowego. Posiadają one bardzo dużo zalet. Oto kilka z nich:
- Zmniejszają wchłanianie glukozy, dzięki czemu zapobiegają nagłym skokom glikemii
- Na dłuższy czas dają uczucie sytości
- Zmniejszają pasaż treści pokarmowej przez układ trawienia
- Wspomagają usuwanie kwasów tłuszczowych
- Obniżają stężenie cholesterolu we krwi
- Wspomagają perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom
- Poprawiają metabolizm oraz zwiększają wytrzymałość organizmu
- Wspomagają proces odchudzania
Nie wiesz, który rodzaj płatków owsianych dla Ciebie będzie najlepszy? Wśród dietetyków najbardziej polecane są płatki owsiane zwykłe, gdyż są one najmniej przetworzone w procesie produkcji lub górskie. Jednak pośród konsumentów zachwalane są płatki owsiane błyskawiczne, ponieważ są łatwe i szybkie do przygotowania. W zależności od tego co dla Ciebie jest ważniejsze, wybierz sam!
Dodaj komentarz