Kawa – parzona czy rozpuszczalna

Kawa to nieodłączny towarzysz wielu z nas. Sporo osób swoje pierwsze kroki z rana kieruje właśnie w stronę ekspresu do kawy lub czajnika, aby założyć sobie filiżankę tego aromatycznego napoju. Kawa budzi do życia, pięknie pachnie i zachęca do tego, by rześkim krokiem wejść w nowy dzień. Poza tym z pewnością podnosi ciśnienie, co dobrze działa na wszystkich tych, którym sen zbyt długo przykleja się do powiek. Na popołudniowe zjazd energetyczny nie ma też nic lepszego niż kubek kawy.

Zalety picia kawy

Kawa łagodnie pobudza, o ile oczywiście nie pije się jej zbyt dużo. Warto pamiętać bowiem o tym, że ten czarny trunek można też przedawkować. W Polsce nie pije się tak dużo kawy jak na przykład we Włoszech czy w krajach skandynawskich. Kawa ma nie tylko działanie pobudzające i podnoszące ciśnienie, ale też zwalcza wolne rodniki. Dlatego właśnie ekstrakty z kawy są częstym składnikiem kosmetyków działających przeciwzmarszczkowo i przeciwstarzeniowo. Kawa przygotowywana według filozofii pięciu przemian może być natomiast niezwykle rozgrzewająca. Pija się ją czarną, bez mleka, gotowaną przez kilka minut w rondelku z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak na przykład cynamon czy kardamon. Poza tym kawa ma też pewne znaczenie w aspekcie społecznym. Tak miło jest umówić się z kimś na kawkę. Zalety picia kawy to zatem nie tylko jej działanie na fizjologię człowieka, też ocieplenie relacji i stosunków.

Kawa parzona czy rozpuszczalna

Dla prawdziwych kawoszy kawa rozpuszczalna to po prostu profanacja. Warto o tym pamiętać i wybierać filiżankę kawy parzonej, a kawę rozpuszczalną pijać tylko w wyjątkowych sytuacjach, na przykład z termosu podczas długiego jesiennego spaceru. Kawa parzona zdecydowanie ma więcej zalet i więcej walorów smakowych. Rozpuszczalna bywa natomiast kojarzona z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi, na przykład organów takich jak żołądek czy wątroba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *