Noże – niezbędnik każdego kucharza!

Nóż to jeden z najważniejszych przyrządów w każdej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że nóż nożowi nie równych. Istnieje wiele rodzajów i typów noży, a każdy z nich ma swoje własne zastosowanie. Jeśli chcemy zakupić zestaw noży warto poznać ich modele.

Nóż szefa kuchni

Pierwszym nożem o jakim warto wspomnieć jest tzw. nóż szefa kuchni. Jest to nóż, których charakteryzuje się szerokim, płaskim ostrzem. Służy do krojenia, siekania, czy szatkowania.

Tasak

Jeśli chodzi o rodzaje noży kuchennych to nie można zapomnieć o tasaku. Jest to nóż, który najczęściej kojarzy się z oddzielaniem mięsa od kości. Mam on jednak jeszcze inne zastosowania. Służy m.in. do siekania czosnku czy ziół.

Nóż do obierania

Kolejnym typem noża jest nóż do obierania. Służy on przede wszystkim do obierania owoców i warzyw, ale także np. grzybów. Tego typu noże mogą różnić się od siebie długością oraz kształtem. Wszystko zależy od tego co dokładnie ma być takim nożem obierane.

Nóż do krojenia chleba

Nie można także zapomnieć o krojeniu chleba. To tego także służy specjalny nóż. Charakteryzuje się on wąskim ostrzem oraz krawędzią zakończoną ząbkami. Oprócz chleba świetnie nadaje się do krojenia wszelkich miękkich oraz delikatnych rzeczy.

Nóż do sera

Wymieniając rodzaje noży kuchennych wspomnieć można także o takich nożach jak nóż do sera. Jest to nóż o rozdwojonym końcu co zdecydowanie ułatwia przenoszenie pokrojonych plastrów sera.

Jak zatem widać wyróżnić można dość sporo rodzajów noży. Każdy ma swoje przeznaczenia. Warto zatem do konkretnych czynności w kuchni wybrać odpowiedni nóż.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *