Domowy zielnik

Świeże zioła to najlepszy dodatek do potraw. Dodają aromatu i podkreślają smak mięsa, sałatek oraz zup. Męta może być świetnym składnikiem pysznych drinków, a bazylia to nieodłączny element domowej pizzy. To chyba wystarczające argumenty przemawiające za tym, że warto założyć domowy ogródek z ziołami.

Ekspresowy domowy zielnik

Sposób na ekspresowy domowy zielnik? To zupełnie proste! Wystarczy wybrać się do dobrego sklepu ogrodniczego albo nawet zwykłego supermarketu, aby kupić tam kilka doniczek z ulubionymi ziołami. W sprzedaży można znaleźć bazylię, tymianek, liść laurowy, miętę, lubczyk, szałwię i melisę, a także rozmaryn. Niektóre z ziół są w sklepach przez cały rok, inne pojawiają się okresowo. Jeśli kupi się dorodne okazy, a następnie przesadzi do większych doniczek już w domu, zioła powinny rozrosnąć się, a domowy zielnik będzie na długo dostarczał świeżych listków.

Domowy zielnik w rytmie słów

Dla miłośników robienia wszystkiego samodzielnie i od początku, domowy zielnik może być prawdziwym wyzwaniem. Najlepiej jest zabrać się za niego na przełomie zimy i wiosny, kiedy to można wysiewać już niektóre rośliny. Trzeba przygotować sobie zatem skrzyneczkę z dobrą próchniczną ziemią, do której wysieje się na przykład bazylię, tymianek, zasadzi się cebulę siedmiolatkę lub dymkę. Później trzeba będzie przygotować rozsadę, a poszczególne sadzonki przesadzić do większych doniczek. Niestety w ten sposób bardzo trudno jest wyhodować niektóre zioła, zatem naprawdę lepszym pomysłem będzie męta czy rozmaryn kupiony w sklepie. Co innego bazylia – można ją uprawiać właśnie w taki sposób, siejąc nasionka w połowie marca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *