Zastosowanie skrobi ziemniaczanej nie ogranicza się jedynie do kuchni, bo szeroko używana jest również w kosmetologi. I to właśnie ze skrobi ziemniaczanej wytwarza się naturalny krochmal, dzięki któremu pranie zyskuje świeżość, sztywność i odporność na wilgoć oraz kurz. Za chwilę jednak przybliżymy jej kulinarną stronę – w tym również odpowiemy na pytanie, co to jest skrobia ziemniaczana i czy skrobia ziemniaczana to to samo co mąka ziemniaczana.
Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana
Skrobia ziemniaczana jest cukrem złożonym, pozyskiwanym z bulw pędów ziemniaka. Mąkę ziemniaczaną i skrobię łączy przede wszystkim to, że obie są produkowane z ziemniaków i obie nie zawierają glutenu. Tutaj jednak podobieństwa się kończą, ponieważ skrobia ziemniaczana jest uzyskiwana w zupełnie inny sposób niż mąka. Tę pierwszą produkuje się z surowych bulw ziemniaczanych. Natomiast mąka ziemniaczana wytwarzana jest z ugotowanych ziemniaków (razem ze skórką).
Mączka ziemniaczana różni się również nieco wyglądem i smakiem od skrobi. W tym przypadku skrobia ziemniaczana jest bezsmakowa i bezzapachowa. Ma postać bardzo białego proszku, który po ściśnięciu w garści wydaje charakterystyczne skrzypnięcie. Mączka ziemniaczana wygląda już bardziej jak tradycyjna mąka np. pszenna, a w jej zapachu i smaku można wyczuć delikatne nuty ziemniaczane. Przy czym pomimo powyższych różnic oba produkty często są stosowane w kuchni zamiennie.
Skrobia ziemniaczana – zastosowanie w kuchni
W kuchni skrobia ziemniaczana ma bardzo szerokie zastosowanie. Za sprawą swojej kleistej i doskonale wiążącej konsystencji jest ona składnikiem zagęszczającym do zup i sosów. To także na jej bazie przyrządza się pyszny kisiel oraz budyń. Ponadto skrobia ziemniaczana dodawana jest do klusek (np. kluski śląskie, pyzy czy knedle), placków, ciast, a nawet pieczywa. Co ważne, dzięki temu, że nie zawiera ona glutenu, stanowi doskonały zamiennik tradycyjnej mąki dla osób z jego nietolerancją czy celiakią.
Dodaj komentarz